Waarom je nu toch echt eens van Internet Explorer af moet

Microsoft-beveiligingsexpert Chris Jackson drukte gebruikers deze week in een blogpost op het hart om Internet Explorer (IE) niet meer te gebruiken als standaardbrowser. Het lijkt in eerste instantie misschien vreemd dat Microsoft zijn eigen product in de ban doet, maar inmiddels is de technologie achter IE achterhaald en promoot het bedrijf liever haar nieuwe browser Edge. In deze blog leggen we je uit waarom IE het loodje legt (of zou moeten leggen) en welke alternatieven je in je organisatie kan overwegen.

Internet Explorer was ooit het paradepaardje van Microsoft. Toen de zesde versie uitkwam in 2001, had Microsoft maar liefst 95% van het marktaandeel op de browsermarkt in handen. Nu lijkt Microsoft echter niet meer onder stoelen of banken te steken dat de browser zijn beste tijd heeft gehad, zowel voor websitebezoekers als webontwikkelaars. Hoe kan het dat een programma dat ooit zo kenmerkend en baanbrekend was, toch op zo’n manier wordt afgedankt? Waarom zou jij een alternatief moeten zoeken voor IE en welke browser zou dat dan moeten zijn?

Date

19-05-2019

Categorie

IT
Auteur
Bas Hendriks
Full Stack Developer

IE is uitgesurft: Waar ging het mis?

Eigenlijk is Microsoft aan het begin van deze eeuw te nonchalant geweest en moeten ze die onverschilligheid nu bekopen. Ze gebruikten (lees: misbruikten) hun machtspositie om concurrenten de kop in te drukken. Met name het feit dat IE de standaardbrowser van Windows werd en daardoor erg lastig te verwijderen was, stootte veel gebruikers tegen de borst. Ook ondernam Microsoft geen enkele acties meer om hun product aan te passen aan de wensen van haar gebruikers; er was immers geen enkele reden tot paniek zolang het marktaandeel zo torenhoog bleef.

Langzaam maar zeker stapten de ‘computergeeks’ over naar andere browsers zoals Firefox of Google Chrome. Deze browsers zijn niet alleen sneller, ze blijven ook dichter bij de juiste webstandaarden die het programmeren van nieuwe websites en web structuren veel makkelijker en robuuster maken. IE bleef achter bij de competitie, waardoor bugs en veiligheidsproblemen als paddestoelen uit de grond schoten. Er was uiteindelijk zelfs maar één regel code nodig om IE volledig te doen crashen. Uiteindelijk volgden ook reguliere gebruikers en wisselden ze - vaak uit frustratie om de lange laadtijden - van browser. Het was het begin van een snelle leegloop.

Binnen de tech-community werd Internet Explorer vaak het onderwerp van satire. Zo zijn er talloze populaire internet memes die het gepruts van IE aan de kaak stellen:

Waarom is Internet Explorer zo ouderwets?

Al met al zijn er dus verschillende redenen waarom het tijd is om IE definitief vaarwel te zeggen. Ten eerste is Microsoft al een tijdje geleden gestopt met het actief ondersteunen van alle eerdere versies. Alleen Internet Explorer 11, dat in 2014 uitkwam, wordt nog bijgehouden zolang Windows 10 meegaat. Dat betekent dat voor alle oudere versies geen veiligheidsupdates meer worden doorgevoerd en potentiële datalekken niet meer worden verholpen. Dat brengt serieuze risico’s met zich mee voor organisaties die nog altijd op een oude versie van IE vertrouwen.

Daarnaast scoort IE (inclusief de laatste versie die wel nog ondersteund wordt) geen punten op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. "Hoewel de meeste websites prima werken, testen ontwikkelaars hun websites niet meer voor Internet Explorer. Ze testen met moderne browsers.", aldus Jackson. Daardoor kunnen sommige websites niet meer de volledige functionaliteit bieden als ze via Internet Explorer worden geopend en wijkt ook de layout van een geopende pagina regelmatig af van hoe het ooit bedoeld was.

Ten slotte heeft de concurrentie simpelweg veel grotere stappen vooruit gezet. Google Chrome en andere browsers die op hetzelfde principe gebaseerd zijn, zijn veel meer klaar voor het gebruik van moderne netwerktechnieken en nieuwe invoegtoepassingen. Daarnaast is de kern van het programmeerwerk netter en efficiënter, opgezet waardoor het ook gewoon een stuk sneller werkt dan Internet Explorer.

‘Old habits die hard’

Toch is ongeveer 5% van alle internetgebruikers anno 2019 nog altijd actief op Internet Explorer, voornamelijk binnen de lokale netwerken van grote bedrijven en organisaties. Omdat oudere webapplicaties die nauwelijks zijn geüpdatet nog steeds goed werken in de browser, voelen IT-medewerkers vaak niet de behoefte om hun tools te updaten naar nieuwere versies. Het lijkt allemaal gebaseerd op een wijdverbreid misverstand; “Waarom iets veranderen dat nog werkt? Internet Explorer was ooit de beste en veiligste oplossing, dus zal dat nog steeds wel zo zijn”, moet haast de gedachtengang zijn. Inmiddels weten we dus wel beter.

De makkelijkste oplossing is om simpelweg om volledig af te stappen van alles wat met Internet Explorer te maken heeft. Ontwikkelaars en programmeurs zijn vaak onnodig veel tijd kwijt als ze een website voor IE11 moeten optimaliseren. Ga bij jezelf na wat het je nog oplevert om vast te blijven houden aan de oude standaard. Weegt de opbrengst in revenuen van klanten die op IE11 surfen echt op tegen de ontwikkel- en onderhoudskosten? 

Welke browser moet ik dan gebruiken?

Chrome is vandaag de dag met grofweg 64% marktaandeel verreweg de meest populaire browser. Safari (hoewel voornamelijk bedoeld voor Mac-gebruikers) is al jaren een goede tweede, maar ook Firefox en Microsoft’s nieuwe browser Edge mengen zich langzaam in de strijd. Wat precies de beste browser hangt een beetje af van in jouw situatie belangrijk is.

Edge heeft vooral een inhaalslag gemaakt op het gebied van veiligheid, waar voorganger Internet Explorer het liet afweten. Chrome heeft vooral veel snelheid in huis en Firefox biedt de meeste mogelijkheden voor het toevoegen van applicaties en plugins.

De markt is constant in beweging: voor alle browsers verschijnen regelmatig verbeteringen en updates. Bij Appart Media houden we de ontwikkelingen graag voor je in de gaten. Maak een gratis afspraak via het contactformulier en we geven je graag advies voor het gebruik van de juiste browsers binnen je organisatie. Zo kun jij binnenkort weer helemaal up-to-date over de hoogste golven surfen!

Auteur
Bas Hendriks
Full Stack Developer

Our superhero

Onze front- en back-end developer Bas realiseert jouw digitale dromen. Als student ICT & Media Design leerde hij het beste van twee werelden: hij bezit uitstekende codeer skills en heeft oog voor detail en design. Daarmee fungeert hij als de verbindende schakel tussen de developers en designers van Appart. Hij is kritisch op zijn eigen werk, maar ook op de input van de klant. Werkt een andere oplossing beter, dan steekt Bas dat niet onder stoelen of banken. Wanneer hij niet met zijn hoofd in de computer zit, is hij graag sportief bezig. Hij gooit in de sportschool met gewichten, maakt kilometers op zijn mountainbike of trotseert de sneeuw op zijn snowboard. In de zomer vind je hem met zijn vrienden op een festival. Wat Bas ook doet, je bent ervan verzekerd dat hij het doet met volle overtuiging en een lach op zijn gezicht.